
Kvällens program: Lena Bjerne håller föredrag om tre av Helsingborgs stora mecenater.
Lena är 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige sedan 2014. Hon började med att nämna rådhuset med de fantastiska fönstermålningarna och rekommenderade en guidad tur. Helsingborgs invånare har donationer och stiftelser att tacka för många sevärdheter och kulturella upplevelser i staden. Dunkerstiftelserna är mest kända och är t.o.m. större än Nobelstiftelsen, men det finns även Bancks stiftelse som erbjuder tryggt boende för äldre behövande helsingborgare.
Lena koncentrerade föredraget till tre mecenater Gustaf VI Adolf, Gisela Trapp och Henry Dunker.
Gustav VI Adolf testamenterade Sofiero med trädgårdar till Helsingborg stad vid sin död 1973. I testamentet skrevs att trädgården skulle hållas intakt men slottet skrevs inget om. Restaureringen av slottet var på 70-talet mycket omdiskuterad men staden har successivt renoverat och senast förra året satsades 100 miljoner kronor i en upprustning av slottet. Sofiero är idag Helsingborgs största turistmål.

Fredriksdals herrgård köptes av konsul Oscar Trapp i slutet av 1800-talet. Trapp gifte sig 1902 med den 26 år yngre konstnären Gisela Henckel. Många ombyggnader gjordes under tiden paret bodde i herrgården. Oscar Trapp avled 1916 och Fredriksdal övertogs av Gisela, som 1918 donerade herrgården och omkringliggande mark till Helsingborgs stad. Villkoret för donationen var att ytan skulle användas som friluftsmuseum och botanisk trädgård.
Henry Dunker föddes i Danmark 1870. Hans far var hamningenjör och fick uppdrag att utveckla Helsingborgs hamn (nuvarande norra hamnen) när Henry var två år gammal. Studierna i Helsingborg var så där och pappan skickade Henry för att studera i Tyskland. Hemma i Helsingborg hade Johan Dunker startat Helsingborgs Gummifabrik AB för att tillverka galoscher och när Henry var 21 år kallade fadern hem honom. Unge Henry skickades till S:t Petersburg för att lära sig hur gummikvalitet kunde förbättras. Han åkte vidare till Riga där han lärde känna en kemist som följde med hem och började arbeta för Dunker. De utvecklade tillsammans det högkvalitativa Helsingborgsgummit och när fadern dog 1898 och Henry redan hade tagit över företaget började andra typer av gummiprodukter att tillverkas. 1905 bildades Trelleborgs Gummifabrik AB med Henry Dunker som huvudägare. Företaget bytte namn till AB Tretorn 1934 och Henry lär ha blivit Sveriges rikaste man på 1940-talet. Henry var en godhjärtad ledare som visade omsorg om sina arbetare. De fick bl.a. fri läkarvård. Henry gifte sig när han var 32 år gammal med den 9 år yngre Gerda som var mycket generös och hade ett stort kulturintresse. 1936 dog Gerda bara 57 år gammal och Henry bodde ensam kvar i Villa Hevea. Han bildade Henry och Gerda Dunkers stiftelse och beslöt att villan efter hans död skulle omvandlas till sjuk-och vårdhem. Lena visade bild på det stora badrummet med det ursprungliga fina kaklet och två badkar. Vid sin död 1962 testamenterade Henry Dunker en stor förmögenhet till Henry och Gerda Dunkers Donationsfond med syfte att främja Helsingborg stadsutveckling till gagn för invånarna. Advokater lär ha arbetat tre månader för att formulera testamentet efter Dunkers önskemål. Konserthuset, Stadsteatern, Arenan och Dunkers kulturhus har alla finansierats genom Dunkers fonder.

Lena avtackades med sedvanlig choklad och inbjudan till en kväll den 13/3 tillsammans med tidigare föredragshållare i klubben.