Kvällens program: Ungas psykiska hälsa
Malin Gutestam är kvällens föredragshållare och hon berättade att hon är utbildad pedagog och jobbade inom gymnasiet, Komvux och Folkuniversitetet i Helsingborg. Omkring år 2000 utbildade hon sig även till idrottsledare och blev intresserad av problembaserat lärande (PBL). Eftersom hon upplevde att eleverna blev mer och mer stressade, införde hon även mentorskap för enskilda elever. Efterhand blev hon aktiv inom Friskis och Svettis och funderade mycket på vilken betydelse som fysisk aktivitet har för psykisk hälsa hos ungdomar. Det talades alltmer om begreppet "hjärnhälsa". Malin fortsatte med en magisterutbildning i London 2010, “Neurovetenskap ur ett ledarperspektiv" med focus på tonårs-hjärnan” och därefter en chefsutbildning med inriktning på framtidens lärare.
Tillbaka i Helsingborg påbörjades en pilotstudie som syftade till att lägga grunden till en metod och en ledarskapsutbildning, ”Psykisk hälsa - hjärnhälsa – lärande”. Studien pågick under 12 veckor, där Malin var mentor för enskilda elever som sedan testades efter vissa variabler. En kontrollgrupp som var utan mentorskap testades med samma variabler. En metod utvecklades och så småningom skrev Malin en bok ”Hjärnskap för tonårshjärnan”. Se mer på www.hjarnskapfortonarsforaldrar.se.
Malin är numera en av initiativtagarna bakom ett nytt projekt som vill ge unga verktyg för att kunna ta hand om sin psykiska hälsa. Projektet genomförs inom ramen för Fryshusets verksamhet och finansieras av Allmänna Arvsfonden med 3,9 miljoner kronor.
Malin fick Helgepriset 2016 för pilotstudien “Unga hjärnor”.
Malin tackades för sitt mycket intressanta föredrag av kvällens ställföreträdande president, Lisbeth Grapenblom, med en ask Rotary choklad.