
Kvällens program: Den svenska ubåtsindustrin
Vår föredragshållare, som vill vara anonym i publika sammanhang, berättade om den svenska och internationella ubåtstillverkningens historia. Sverige har en lång historia som båtbyggande nation och i början av 1900-talet sjösattes de första ubåtarna Hajen och Tumlaren. Dessa följdes sedan av miniubåten Valen 1925 och Drakenserien 1920-1930 tillverkade i Karlskrona. En av dessa, Ulven, förliste under andra världskriget, sannolikt till följd av en mina. Tillverkare var Malmöbaserade Kockum som ursprungligen började med pansarskepp och ångfärjor 1899-1913.
Under 1930- och 40-talet gick ubåtsutvecklingen snabbt framåt med flera nya ubåtar som 1943 kom att resultera i ubåtarna Näcken Neptun och Najad som kom att tjänstgöra i flera decennier efter kriget. Neptun finns idag att beskåda på Sjöfartsmuseet i Karlskrona. Dessa följdes sedan av Sjöormenklassen på 1960-talet och en rad ubåtar på 1990-talet uppkallade efter landskap med förbeteckningen HMS. Kockum har även byggt ubåtar till den australiska flottan. Aktiviteten i ubåtsbyggandet sjönk sedan som en följd av det avspända världsläget och det resulterade i att Kockum såldes till tyska Thyssen Krupp. 2014 köptes dock Kockum till SAAB och i samband med den affären genomförde försvarsmakten på uppdrag av FMV en razzia på Kockum i Malmö för att säkerställa att immateriella rättigheter tillhörande FMV inte kom i orätta händer. En dramatisk händelse som vår föredragshållare fick bevittna på nära håll från sitt kontor i Malmö. Sedan 2015 byggs två nya ubåtar i den så kallade Blekingeklassen, också kallad A26, som kraftigt försenade ska levereras med en första ubåt till försvaret i år. Förseningen har flera orsaker, men en är att svenska ubåtar idag inte bara ska kunna operera i relativt grunda sjövatten som Östersjön utan i Nato-regi kunna sättas in överallt i världen. Detta och mycket annat spännande fick vi oss till livs under föredraget som lockade flera gäster från grannklubbar.
Stort tack till vår eminente föredragshållare som vi hoppas kommer tillbaka till oss den 13 mars då vi får tillfälle att mingla med våra föredragshållare.